Sahabat

Thursday, March 10, 2016

PURI ANAK 6 BULAN

Asslamualaikum w/b/t

25 haribulan 2 yang lalu genaplah buah hati berusia 6 bulan. Masa buah hati berusia 5 bulan awal2 lagi da survey food processor. Semangat ummi.. hehe.. hasil survey food processor di LAZADA adalah. jeng.. jeng... jeng..


autumz..kenape beli autumz.. sebab i all nak siap ade steamer. n masa beli tu ada diskaun.. harga rm132 sahaja.. jangan jelous u all.. untuk pemanas makanan buah hati , saya guna warmer autumz.. sangat berguna. dulu beli untuk panaskan susu, sekarang boleh guna untuk panaskan makanan.


tips untuk bagi puri untuk anak:

1. mulakan dengan makanan yang tak ada rasa manis atau masin cth; kentang (yang ni i all mulakan dengan pisang sebab abinya da beli. act pisang xbrape sesuai di jadikan stok puri sebab cepat lebam dan berlendir. kalu nak bagi pada bayi adalah bila nak bagi baru lenyekkan. satu tips yang bagus untuk bawak bekal kepada bayi adalah dengan bekalan pisang sebab xperlu stimkan beliau)
2. mulakan dengan 4 days rule untuk kenalpasti samada bayi ada alergi atau sembelit pada makanan yang di beri. (yang ni i all susah sikit nak ikot , memandangkan buah hati cepat bosan)

* ok tips di atas atas saranan dr melalui pembacaan i all

berikut adalah hasil puri yang di buat untuk buah hati

HARI
PURI
1
Pisang
2
Pisang
3
Pisang
4
Ubi kentang
5
Ubi kentang
6
Ubi kentang
7
Ubi kentang
8
Brokoli
9
Brokoli
10
Karot
11
Karot
12
Brokoli+karot

*Thanx for reading. Till then we stop here. Assalamualaikum readers/bloggers

No comments:

Post a Comment