Sahabat

Monday, August 6, 2012

*Biskut kacang mazola*

Assalamualaikum =)


Bahan-bahan:
2 cawan kacang tanah (di goreng tanpa minyak, kulit di buang)
2 cawan tepung gandum (kalau suka boleh di panas kan atas api untuk meringankan tepung)
2 sudu kecil baking powder
1 cawan minyak jagung mazola
1 cawan gula yang di kisar halus
2 sudu besar marjerin (memberikan rasa sikit masin kepada biskut dan mengukuhkan struktur biskut)
1 biji telur
1 sudu kecil pewarna kuning telur

Cara membuat:
1. Tumbuk/blender kacang tanah.
2. Ayak tepung gandum dengan baking powder.
3. Masukkan kacang tanah, gula, marjerin dan akhir sekali minyak jagung mazola ke adunan 1
4. Uli adunan sampai rata
5. Kalau adunan agak cair tambahkan tepung gandum sikit. Kemudian boleh di terap dengan bentuk yang di gemari.
6. Setelah di bentuk susun biskut atas loyang kemudian atas biskut di sapukan dengan telur yang di pukul dengan esen vanilla.
7. Masukkan dalam oven dengan suhu 180 darjah dalam 13 minit. Kemudian siap untuk di hidang!

**************TADDAA!**************


**************************************

*Thanx for reading. Till then we stop here. Assalamualaikum readers/bloggers

No comments:

Post a Comment